Hogyan mutatható ki az allergia? Avagy az allergiavizsgálatokról

A tavaszi virágzással és a pollenszezon beköszöntével egyre többen érezhetnek allergiagyanús tüneteket: folyamatosan tüsszögnek, viszket a torkuk, vagy épp még a kontaktlencséjüket sem tudják viselni, mert folyamatosan könnyezik a szemük. Bár többen helytelenül, csak „átmenetinek” gondolják a problémát, mégis érdemes mielőbb utánajárni, vajon beigazolódik-e a gyanúnk, és tényleg allergiásak vagyunk-e. Vagyis mielőbb keressünk fel egy allergológiai szakrendelést kivizsgálás céljából!

De hogyan is zajlik egy ilyen vizsgálat? Mire számíthatunk?

A legfontosabb, hogy már a bejelentkezéskor felkészültek legyünk, és minden tünetünket soroljuk fel. Ne felejtsük el elmondani azt sem, ha valamilyen praktikával már próbálkoztunk a panaszok mérséklése érdekében, mert például az antihisztamin-tartalmú készítmények szedését bizonyos idővel a vizsgálat előtt fel kell függeszteni. Meglévő egyéb betegségeinkről, valamint folyamatosan szedett egyéb gyógyszereinkről, étrend-kiegészítőkről szintén számoljunk be.

A vizsgálat részletes kikérdezéssel kezdődik: milyen tüneteink vannak, korlátoznak-e ezek bennünket a mindennapi aktivitásaink során. Mikor és hol jelentkeznek a tünetek: mely évszakban, mely napszakban és hol érezzük magunkat rosszabbul? Mikor erősödnek fel a tünetek, és mi segített eddig, ha egyáltalán próbáltuk valamivel enyhíteni panaszainkat. Van-e allergiás a családban, volt-e bármilyen fül-orr-gégészeti beavatkozásunk?

Hogyan mutatható ki az allergia

Ezt követően sor kerül fizikális vizsgálatra is, például az orrüreg eszközös vizsgálatára, hogy kizárjanak egyéb fül-orr-gégészeti elváltozásokat, de szóba jön szemészeti konzultáció is, ha egyéb szembetegség gyanúja merülne fel. Légúti tüneteknél pedig tüdőgyógyász bevonása is indokolt.

Az allergiavizsgálatoknak két fő típusa van: az egyik a bőrpróba, vagy ún. „Prick-teszt”, míg a másik a vérből kimutatott allergia.

Allergiavizsgálat. Milyen allergiavizsgálatok vannak

Allergiavizsgálat Prick-tesztel

Prick-teszt: ez a fajta vizsgálat általában pollenek, állati szőrök, fémek, bizonyos vegyi anyagok, esetleg ételallergiák kimutatására szolgál. A nap bármely szakában elvégezhető, nem igényel különösebb előkészületet, viszont ha antihisztamin-tartalmú készítményt szedünk, azt a vizsgálat előtt 4 nappal fel kell függesztenünk. A vizsgálat nem végezhető el, ha gyulladt vagy ekcémás a bőr, illetve allergiaszezonban sem.

A Prick-teszt során az allergéneket az alkar bőrére viszik fel, ahol különböző típusú és súlyosságú bőrtüneteket válthatnak ki: viszketés, bőrpír vagy duzzanat jelentkezhet.

Általában azt tekintik pozitívnak, ha egy bizonyos allergénre adott bőrtünet jelentős mértékű. Korábban ezeket 1-4 közötti + jellel jelölték, súlyosságtól függően. Ma már ezt kevésbé használják, felváltotta a cm/c jelölés, ahol a cm a duzzanat átmérője, a c pedig a bőrpír átmérőjét jelöli.

Vérből végzett allergiavizsgálat:

Ennek a vizsgálatnak több előnye is van. Akár 300 allergént és annak összetevőit is képesek vizsgálni vele, elvégezhető akár allergiaszezonban vagy várandósság esetén is. A levett vérben az egyes allergénekkel szemben termelődött IgE-szinteket mérik.Ugyanakkor az értékelés során nemcsak a kapott laborértékek a mérvadók, hanem ezeket a tünetekkel együtt, a kórtörténet figyelembevételévél értékelik.

Az allergiára utaló tüneteket soha ne hanyagoljuk és ne bagatelizáljuk el őket. Ugyanis a ma még bosszantó tüsszögés vagy szemkönnyezés egyre súlyosabb lehet, megnehezíti a mindennapjainkat, akár hosszabb távon is fennállhat, és egyre újabb és újabb allergiák kialakulására hajlamosíthat. Légúti panaszok fennállásakor pedig szövődményként akár asztma is felléphet. Keressünk tehát időben segítséget!

Forrás: A blog az alábbi cikk alapján készült.

https://www.allergiakozpont.hu/hirek/az-allergiavizsgalat-menete-a-bejelentkezestol-a-diagnozisig

Reventil orrspray

A Reventil tengeri sós oldatot és ectoint tartalmazó légzésjavító orrspray. A természetes tengeri sóval kombinált Ectoin® fő jellemzője, hogy védelmet nyújt és enyhíti a gyulladásos folyamatokat, ezáltal a közönséges nátha (rhinitis) és az orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) tüneteit.

csökkenti az orrnyálkahártya-gyulladását

enyhíti az allergiás orrtüneteket (orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés)

tartósítószer-mentes

Reventil orrspray
Patikában kapható gyógyászati segédeszköz