Sport a szabadban – allergiásan is!

Allergiásként a szabadban való sportolás bizony feladja a leckét a mozogni vágyóknak. Az orrdugulás, szemviszketés és könnyezés, vagy akár az allergiás asztma során tapasztalt légszomj igencsak megnehezíti a szabadtéri sportolást. Ráadásul a sport közbeni szaporább légvétellel több pollen is a szervezetbe kerülhet, ami tovább rontja fennálló tüneteinket.

Sokan emiatt inkább edzőterembe kényszerülnek, de pár szabály betartásával azért mégsem kell lemondani erről az egészséges szabadidős tevékenységről a szabad ég alatt sem.

Legfontosabb, hogy mindenképp kérje ki eg>y szakember véleményét , ő vajon tanácsolja-e a szabadtéri mozgást!

Ha allergiájára gyógyszert is kap, akkor figyeljen rá, hogy be is szedje, hiszen ez nagyon sokat segíthet a tünetek enyhítésében. Ugyanakkor előfordulhat, hogy fáradtnak, álmosnak érzi magát a piruláktól: ilyen esetben kérdezze meg kezelőorvosát, mikor vegye be gyógyszerét, hogy elkerülhesse az edzés közbeni tompultságot.

Mire figyeljen allergiásként aki a szabadban szeretne sportolni

Kövesse az időjárás-előrejelzést és a pollenjelentéseket! A pollenkoncentráció leginkább kora reggel és késő délután, illetve este a legalacsonyabb, így érdemes ezekben az idősávokban beiktatnia az edzéseit. Szakértők szerint meleg, száraz és szeles időben különösen magas lehet a pollenek mennyisége a levegőben, míg a hűvös, nyirkos időjárás nem kedvez nekik. Ám ha a pollenjelentés nagyon magas pollenkoncentrációra hívja fel a figyelmet, inkább halassza egy másik napra a kültéri edzést.

Sport a szabadban, akár allergiásan is

Néhány egyszerű tartozék is segíthet védekezni a pollenek ellen

Ilyen egy baseball-sapka, ami nemcsak a hajra tapadó polleneket tartja távol, de a szemet is védi. Egy sportolásra is alkalmas napszüveg pedig megakadályozhatja, hogy a pollenek a szembe kerüljenek. Hasznos lehet nedves törlőkendőt is magánál tartania, amivel eltávolíthatja az arcáról a polleneket.

Edzés után amúgy is jellemzően lezuhanyozik az ember, allergiásként ezt végképp nem szabad kihagyni.

Gyakran használjon orrzuhanyt vagy orröblítést amivel csökkentheti a légutakba kerülő pollenek számát, egyúttal az allergiás tünetek is enyhíthetők így.

És mely sportok ajánlottak? Általában az egyéni sporttevékenységeket érdemes preferálnia, mint a futás, nordic walking vagy kerékpározás, mert itt a tünetei függvényében saját maga diktálhatja a tempót – amit csapatsportban lényegesen nehezebb lenne kivitelezni. De jó választás lehet a szabadban végzett torna is.

Ne feledje: Ha sport közben a tünetei rosszabbodnak, tartson pihenőt, ha pedig sport közben allergiás reakció lép fel, különösen, ha légszomj is kíséri, azonnal hagyja abba az edzést, hogy a panaszok ne erősödjenek fel!

 

A blogbejegyzés az alábbi források felhasználásával készült:

Reventil orrspray

A Reventil tengeri sós oldatot és ectoint tartalmazó légzésjavító orrspray. A természetes tengeri sóval kombinált Ectoin® fő jellemzője, hogy védelmet nyújt és enyhíti a gyulladásos folyamatokat, ezáltal a közönséges nátha (rhinitis) és az orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) tüneteit.

csökkenti az orrnyálkahártya-gyulladását

enyhíti az allergiás orrtüneteket (orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés)

tartósítószer-mentes

Reventil orrspray
Patikában kapható gyógyászati segédeszköz